Mesto Žilina opravilo ďalšie vojnové a partizánske hroby

16.10.2013 Žilina

Žilina 14. 10. 2013 – Mesto Žilina využíva zákonom stanovené príspevky na opravu a údržbu vojnových a partizánskych hrobov. Získané finančné prostriedky v roku 2013 boli použité na opravu 4 pomníkov vojnových hrobov na Starom cintoríne v Žiline, na kvetinovú výzdobu a úpravu ďalších vojnových hrobov brizolitovým zásypom.

V zmysle zákona o vojnových hroboch sa poskytuje obci príspevok na kalendárny rok na každý vojnový hrob v sume päťnásobku minimálnej hodinovej mzdy ustanovenej osobitným predpisom. V minulom roku boli pridelené prostriedky vo výške 1 081 € použité na opravy a čistenie 5 pomníkov a rámov vojnových a partizánskych hrobov na Starom cintoríne. V roku 2013 získalo Mesto Žilina na základe žiadosti čiastku 1 291 €. Finančné prostriedky boli použité na opravu 4 pomníkov hrobov vojakov padlých v Druhej svetovej vojne, ďalej bude k týmto hrobom naaranžovaná kvetinová výzdoba a zvyšné prostriedky sa použijú na úpravu ďalších vojnových hrobov jemným brizolitovým zásypom.

„Napriek tomu, že finančných prostriedkov je málo, Mesto Žilina si ctí pamiatku hrdinov a získané príspevky účelne vynakladá na údržbu miest posledného odpočinku vojakov a partizánov,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región